Antalya, alış veriş merkezlerinin en yoğun bulunduğu, mahalle aralarına kadar giren cep marketlerin sayılarının hızla arttığı bir il. Şehir merkezinde mantar gibi çoğalan AVM’ler, şehir ticaretinin yapısını değiştirirken, esnaf ve sanatkarın kepenk kapatmasına neden oluyor. Şehir merkezine 3 yeni AVM’nin daha yapılacak olması esnaf ve sanatkârı korkuttu.
Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, “AVM sayısının bu kadar hızlı arttığı başka bir il yok” diyerek, şehrimizdeki AVM sayısına tepki gösterdi. Sevimçok, “Antalya’nın hızlı büyümesi ve turizm kenti olması sermaye sahiplerinin gözünü buraya dikmesine neden oluyor. Esnaf ve sanatkârın sermaye canavarından kurtarılması gerekir” diye konuştu.
İktidar ve muhalefet partisi milletvekilleri ve yöneticilerine seslenen AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, “Bizler artık, sadece seçim dönemlerinde hatırlanan, kapısı çalınan ve destek istenen kişiler olmak istemiyoruz. Artık seçimde verilen sözlerin gerçekleşmesini istiyoruz. Yıllardır dile getirilen, Büyük Mağazalar Yasası’nın yeni yasama döneminde öncelikli olarak çıkarılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
AVM’lerin şehre hiçbir katkısının olmadığı gibi zararının büyük olduğunu belirten Başkan Sevimçok, bu zararları şu şekilde sıraladı: “AVM’lerin ve bunların kiracısı olan mağazaların neredeyse tamamı, vergisini başka illerde ödüyor. Küçük esnafa karşı haksız rekabet oluşturuyorlar. Her AVM çevresindeki esnafı bitiriyor. Şehrin kendine özgü kültürünü ve ürünlerini yok ediyor. Şehir trafiğini çekilmez bir hale getiriyor”
AVM’lerin olacağını ancak bir kural çerçevesinde ticaret yapması gerektiğini belirten Sevimçok, “Antalya artık AVM’ye doydu. Yenilerinin açılması engellenmeli. Yeni açılacaklar şehir merkezine uzak bölgelere yönlendirilmeli. Çalışma saatleri sınırlandırılmalı. Her AVM’de belli sayıda bölge esnafına yer verilmesi zorunlu hale getirilmeli. AVM’lerde satılan ürünlerinde tekelleşmeyi sağlamasının önüne geçilmeli” dedi.
Cep marketler konusunun da kanunda yer alması gerektiğini sözlerine ekleyen AESOB Başkanı Sevimçok, “AVM’lerin şubesi veya başka isimlerde mahalle aralarına kadar giren çok sayıda cep market var. Artık bunlar mahalle bakkalının yerini almaya başladı. Her apartmanın altına açılıyor. Gerek bölgesel olsun gerekse ulusal, 150-200 metrekarelik yerlerde bisikletten, domatese her türlü ürünü satıyorlar. Nasıl ki bir bakkal manavlık yapması, bir ayakkabıcının elektronik malzeme satması yasaksa, bunların da sattıkları ürüne sınırlama getirilmesi gerekir” diye konuştu.