AÇILIŞI PALANDÖKEN YAPTI

Ziraat Ajansı tarafından bu yıl 3.cüsü gerçekleştirilen ve 12-16 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 3.Yöresel Ürünler Tanıtım Günleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri fuarının açılışına Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, Burdur Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Recep Kalkan, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim, Ziraat Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kolcaoğlu ve AESOB’a bağlı Oda Başkanlarıyla vatandaşlar katıldı. Dört gün süren ve 57 ilden 77 katılımcının 800’e yakın yöresel ürünlerinin tanıtımının yapılarak sergilendiği fuarın açılış töreni renkli görüntülere sahne oldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasını ardından sahne alan halk oyunları ekibinin gösterisi ve sergiledikleri ilginç danslar izleyenleri büyüledi. Dans gösterilerinin ardından ise konuşmalarına geçildi.

 

Amacımız bu projeyi ülkemizin tüm illerinde gerçekleştirebilmek

Açılış konuşmasını yapan Ziraat Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kolcaoğlu, bu organizasyonu üç yıldır gerçekleştirdiklerini ve bu üç yılın sonunda edindikleri izlenim doğrultusunda Türkiye’de yöresel ürünlerin gerçek sahibinin esnaflar olduğunu öğrendiğini söyledi. Kolcaoğlu, “Üç yıldır gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonda edindiğim tek bir izlenim var oda Türkiye'de ki yöresel ürünlerin gerçek sahibinin esnaflarımız olduğudur. Türkiye’de yöresel ürünleri tüketim hamlesi başlamıştır. İşte bu tür organizasyonlarda halkımızın yöresel ürünlere olan ilgisini ciddi oranda artırmaktadır. Amacımız, bu projeyi Türkiye’nin çeşitli illerinde de gerçekleştirebilmek. Sonuçta, elde edilen gelir yine kendi esnafımızın el emeği ve göz nuruna gitmektedir.” dedi

 

Yediğimiz içtiğimiz her şey sentetik hale geldi

Kolcaoğlu’nun ardından konuşmasını yapmak için kürsüye davet edilen AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok ise, ülkenin her bir tarafının AVM’ler tarafından kuşatılmış olduğunu belirterek yöresel ürünlerin önemine dikkatleri çekti. Sevimçok, “Yediğimiz içtiğimiz her şeyin neredeyse sentetik hale geldiği bir ortamda Anadolu’da kaybolmaya yüz tutmuş, ustalarımızın, analarımızın, bacılarımızın yapmış olduğu ve dünden bugüne kadar gelmiş olan bu yöresel ürünlerimizi tanıtarak halkla buluşturmak çok önemli. Günümüzde neredeyse ülkemizin her tarafı, mahalle araları da dahil olmak üzere AVM’ler tarafından sarılmış bir vaziyettedir. Böyle bir ortamda yöresel ürünleri tanıtarak herkesi bu yöresel ürünlere teşvik etmek çok mühimdir. İnşallah bu tür güzel etkinlikler Türkiye’nin diğer illerinde de yapılır ve bu şekilde insanlarımız her ilin kendine has tat ve kültürlerini tadıp öğrenerek hem esnafımıza hem de gelenek ve göreneklerimize sahip çıkarlar.” diye konuştu.

Esnaf ve sanatkârın 800 yıllık bir geçmişi var

Son olarak söz alan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise esnaf ve sanatkârın 800 yıllık bir geçmişi olduğunu ve günümüzde bazı meslekler her ne kadar da yok olmaya yüz tutsa dahi yine de 2 milyon esnafın bu ülkeye ve halkımıza hizmet ederek ekonomiye katkı sağladığını söyledi. Palandöken, “Günümüzde ne kadar çok yok olmaya yüz tutsa da yine de iki milyonun üstünde iş yeriyle esnaf ve sanatkâr bu halka hizmet etmektedir. Çünkü esnaf ve sanatkârımızın tam 800 yıllık bir geçmişi var, Ahilik kültürü var ve Dünya da bunu örnek almaktadır. Güçlü millet olmamızın en önemli nedeni esnaf ve sanatkâr arasındaki dayanışma ruhudur. Bugün burada 57 ilden yaklaşık 800’e yakın yöresel ürünlerin sergileneceği bir fuar ziyaretçilerine kapısını açmıştır. Bu fuarları gerçekleştirmemizin temel nedeni ise hem yöresel ürünlerimizin tadına bakmak hem de satın almak. Antalya bu tür fuarlara her zaman için öncülük etmiştir. Bu hareketlilik Antalya gibi güzel bir şehrimizde ekonomik hayatın canlanmasına katkı koyacaktır. AVM'ler nedeni ile esnaf ve sanatkârımız yok olma derecesine geldi. Bu sektöre büyük sermaye el attı. Perakende sektöründeki esnaf ve sanatkâr neredeyse yok olmaya yüz tuttu. Ama halkımız geleneksel olarak esnaf ve sanatkârı halen daha semtindeki bir yakını ve evinin anahtarını bırakarak güveneceği bir insan olarak görüyor. Çünkü esnafın varlığının esnafın ne demek olduğunun önemini bizler çok iyi bilmekteyiz. İşte gayemiz ve mücadelemiz en azından bizden sonraki nesillerin de bunu görüp takdir edebilmesi içindir. AVM'ler hiçbir zaman vatandaşın dostu değil. Paranız olduğu müddetçe sizi karşılar ama küçük esnafımız için para olsa da olur olmasa da olur. Biz sadece alışveriş yapmıyoruz aynı zamanda birbirimiz ile iletişim de kuruyoruz. İşte bu sebepledir ki, genç kuşağa esnaflık kültürünün aktarılmasında yöresel ürünler fuarının önemi büyüktür.” diyerek fuarın önemine vurgu yapıp konuşmasını tamamladı.

 

En yaşlı esnaflara plaket

Konuşmaların ardından Antalya, Isparta ve Burdur’da yaşayan en yaşlı esnaflara plaketleri takdim edildi. Burdurlu Ayakkabıcı Şeref Tecimer, Eğirdirli Bakkal Süleyman Ersavaş ve Antalyalı Kahveci Telat Kuzu plaketlerini TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in elinden aldılar. Törende ayrıca en küçük bakkal çırağı olan Nehir Deniz Coşkun’a da Palandöken tarafından minik bir plaket hediye edildi. Plaket takdiminin ardından fuarın açılış kurdelesi ise TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, Burdur Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Recep Kalkan, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim ve Ziraat Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kolcaoğlu tarafından kesilerek fuardaki tüm stantlar hep birlikte teker teker dolaşılarak ziyaret edildi.