AESOB’dan ANSİAD’a Ziyaret
 

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok ve beraberindeki AESOB Disiplin Kurulu Başkanı Yusuf Kurul, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Başkanı Ali Eroğlu’nu ve yönetimini ziyaret etti.  Başkan Sevimçok ve Yusuf Kurulu, ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eroğlu, Başkan Yardımcısı Abdullah Erdoğan, Genel Sekreter Hediye Kayacan ve ANSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Armağan karşıladı. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eroğlu ANSİAD’ın gönüllülük esasına göre üye olunan bir sivil toplum örgütü olduğunu ifade ederek üyelerinin 5 ana sektör grubundan oluştuğunu söyledi. Bu sektörlerin turizm, tarım, ticaret, sanayi ve inşaat kollarından oluştuğunu belirten Eroğlu, ANSİAD’ın 1990 yılında kurularak Antalya iş dünyasını temsil eden en eski siyad olduğunun da altını çizdi. Toplam 150 üyelerinin bulunduğunu da söyleyen Eroğlu üyelik şartlarında üyenin kabulü için kişinin belirli bir süre aktif olarak ticaretin içerisinde yer alması gerektiğini belirtti.

 

 

Antalya bir kap-kaç şehri oldu

Gönüllülük esasına göre kurulan kuruluşların diğer kuruluşların önüne geçtiğini ve çok ciddi bir güç oluşturduğunu söyleyen Başkan Sevimçok ise AESOB’un İl ve İlçeler toplamında 82 bin kayıtlı üyesi bulunduğunu, Antalya'da ki ticaretin kirlendiğini, turizm şehri olmasından dolayı da artık bir kap kaç şehri olduğunu ve aşırı esnaf enflasyonunun yaşandığını belirtti. AVM’lerin ve cep marketlerin ise şehir merkezinde birbiri ardına çoğalarak bu kentin ticaretini bozduğunu ifade etti. Sevimçok, “Gönüllülük esasına göre kurulan kuruluşlar diğer kuruluşların her zaman için önüne geçmiştir. Çünkü bu kuruluşlar çok ciddi bir güç oluşturarak belirli yerlere de gerektiğinde kafa tutabilmektedirler. AESOB’un 82 bin üyesi var ve bu 82 bin esnaf bu kentin ticaretine kan vermektedir. Aynı zamanda bu 82 bin esnaf çok büyük fedakârlıklar ve zorluklar içerisinde esnaflıklarına devam etmektedirler. Antalya’da ticaret çok kirlendi, tabiri caizse burası artık bir kap-kaç şehri oldu. Turizm sezonunda buraya gelerek hiçbir yere kayıt olmadan ve kaçak olarak ticaret yapan birçok kişi var. Bu kişiler hem ticaretin ahlakını bozuyor hem de buranın yerleşik esnafına zarar veriyorlar. Artık kimseye güven kalmadı ve verilen sözler gerçekleşmiyor. Eskiden ne iş yaparsanız yapın verilen taahhütler ve sözler çok önemliydi şimdi ise bakınız verilen çek ve senetler dahi yalan çıkıyor. Aynı zamanda Antalya bir emekli şehri de oldu ve yıllarca devlete hizmet eden kişiler kazandıkları tüm parayı 3 ay içerisinde yanlış yaptıkları bir iş yatırımıyla kaybederek üstüne de 5-10 sene daha borçlanıyorlar. Esnaflık o kadar kolay bir iş değil, herkesin her istediği yere dükkân açmaması lazım. Ve mahalle aralarındaki 100 metrekarelik dükkânlara da cep marketler açılmamalı. AVM’ler tıpkı Avrupa’da olduğu gibi şehrin dışına yapılmalı.” diye konuştu.

 

İşadamı, esnaf ve tüccar ateşin içinde

ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eroğlu ise firmaların yavaş yavaş artık güvene dönmek zorunda olduğunu belirterek, ateşin içerisinde işadamı, esnaf ve tüccarın olduğunu söyledi. AVM’lerin ise hükümetler açısından istihdam, belediyeler açısından da kolaycılık olduğunu ifade ederek AVM’lerin hem adet hem de çalışma saatleri açısından belirli bir düzen içerisinde olması gerektiğini söyledi. Eroğlu, “Bir şey üretiyorsanız satmak zorundasınız ama gelin görün ki bizim ülkemizde vadeler uzadı, çek ve senetlerde sıkıntı var ve sözle ticaret dönemi maalesef ki bitti. Ateşin içerisinde ise işadamı, esnaf ve tüccar var. Antalya’da her apartmanın altı bir iş merkezi gibi burada 5-6 dükkân yan yana ve bazıları da aynı işi yapmakta, bu durumun düzenlenmesi gerekmekte. AVM’ler ise Uluslar arası bir trend ve arkalarında çok güçlü sermayeleri var. Hükümet AVM’leri bir iş ve istihdam kapısı olarak görüyor. Belediyeler açısından da açılan bu AVM’ler tabiri caizse bir kolaycılık oluyor. Çünkü açılan her yeni bir AVM bulunduğu yeri belirli bir kesim için cazibe merkezi haline getiriyor. Belediyeler ise tek başlarına bu cazibe merkezini yaratamıyorlar. Ama tüm bunlara rağmen Antalya’da ki AVM’ler hem adet hem de çalışma saatleri açısından belirli bir düzen içerisine girmeli. Tıpkı ekonomisi güçlenmiş Avrupa ülkelerinde olduğu gibi akşam 18.30- 19.00 gibi bir saatte kapanmalı ve şehrin sadece şu noktalarına yapılabilir denilmeli.” dedi.