Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok’un ATSO Başkanını ziyaretine, Birlik Başkan Vekili Adlıhan Dere, Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Dal ve Birlik Denetim Kurulu Başkanı Musa Kazım Buhurcu’da katıldı. AESOB Başkanlarını sıcak bir ilgiyle makamında yönetim kurulu üyeleriyle birlikte karşılayan ATSO Başkanı Budak bu ziyaretten ötürü Başkan Sevimçok’a teşekkür etti. Esnafın mevcut durumu ve sorunlarının konuşulduğu toplantıda ATSO Başkanı Çetin Osman Budak iki ay önce hayata geçirilen ATSO Bilgi Sistemi Projesinden bahsederek hayata geçirdikleri bu projeyle birlikte hemen hemen kentte bulunan tüm esnafı taradıklarını ve bir nevi ticaret envanteri oluşturduklarını belirtti. Başkan Sevimçok’da aynı cadde üzerinde aynı işyerlerinin açılmasının ticareti olumsuz etkilediğini belirterek Avrupa’daki mevcut durumu örnek verdi.
Her isteyene istediği yerde işyeri açma ruhsatı verilmemelidir
Sevimçok, “Bu şehirde fazlasıyla esnaf enflasyonu vardır. Aynı iş kolunda faaliyet gösteren pek çok dükkan yan yana açılmakta ve böylece o bölgede iş yapan diğer dükkanlarda zor duruma düşmektedirler. Avrupa’da durum ise bunun tam aksidir. Nereye, ne kadar ve hangi dükkanın açılacağı kesin kurallarla bellidir. Sizler gidip de burası çok iyi iş yapıyor diye bir lokantanın hemen yanına başka bir lokanta daha açamazsınız. O bölgedeki ihtiyaca göre dükkanların kimlikleri oluşturulmuştur. Bir dükkan eğer kasap olarak açılmışsa siz o dükkanda kasaplığı bırakıp terzilik yapamazsınız. Burada da semtin nüfus yoğunluğuna göre ihtiyaca yönelik dükkanlar açılmalıdır. Her isteyene istediği yerde işyeri açma ruhsatı verilmemelidir.” diye konuştu.
Çin malı ürünlerden kurtulalım
ATSO ve AESOB gibi kurumlardan Belediye Meclisleri’nde birer üye bulunması gerektiğinin altını çizen Budak ise işyeri açma ruhsatının verilmesi esnasında ATSO ve AESOB gibi kuruluşlardan görüş alınması gerektiğini söyledi. Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri çerçevesinde AESOB tarafından düzenlenen Antalya İline özgü hediyelik eşya yarışmasını da ilgi ile takip ettiklerini belirten Budak, yarışmada başarılı bulunan eserlerin kendi bünyelerinde kurdukları Tanıtım A.Ş. kanalı ile pazarlanabilir bir boyuta getirebileceğini belirterek, Antalya’yı tanıtmak adına el birliğiyle hareket edildiği takdirde Antalya’ya özgü çok orijinal bir hediyelik eşyanın oluşturulabileceğini söyledi. Bu sayede Çin malı ürünlerden de kurtulacaklarını belirten Budak, hediyelik eşya olarak satılan, Antalya’nın sembolü olan Yivli Minare’nin alçıdan yapılmış küçük prototip maket heykelinin altında dahi Çin malı yazdığını belirtti. AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok da, Antalya’ya özgü hediyelik eşya yarışmasını çok önemsediklerini ve yarışmada başarılı olan eserleri Tanıtım A.Ş. profesyonelleri ile bir araya getirebileceklerini kaydetti.
Ziyaretin sonunda Başkan Sevimçok ATSO Başkanı Çetin Osman Budak’a Ahi Evran Heykeli ile AESOB’un çıkarmış olduğu bir kültür hizmeti olan “Ahd-e Vefa” isimli kitabı hediye ederken Budak’da Sevimçok’a “Geçmişten Günümüze Antalya” kitabı ile Antalya’ya ilişkin bilgileri içeren ATSO yayınlarını hediye etti.