AESOB 35. AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI

AESOB 35. AHİLİK HAFTASI

Antalya’da 35. Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı

Antalya’da 35. Ahilik Haftası etkinlikleri ilk önce Kaleiçi Ahi Yusuf Türbesi’nde AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan, AESOB yönetim denetim ve disiplin kurulu üyeleri, oda başkanları ve kurum müdürlerinin katılımıyla İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya’nın dualarıyla başladı. Ardından AESOB Başkanı Adlıhan Dere, heyeti ve diğer katılımcılar ile birlikte Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtına çelenk sundu.

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Ahilik Haftası kutlamaları Tarihi Demirciler Çarşısı namı-ı diğer Ahi Meydanı’nda Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Hasan Subaşı, Cavit Arı,  Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç, Adli Yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Oğuzhan Yaşar, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Orhan Özdemir, Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebru Gülbuğ Erol, Muratpaşa Kaymakamı Orhan Burhan, Döşemealtı Kaymakamı Nuri Özder, Aksu Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin, İl Jandarma Komutanı Tarık Hekimoğlu, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Sahil Güvenlik Grup Komutanı SG. Alb. Murat Sezgin, Akdeniz Belediyeler Birliği ve Kepez Belediye Başkanı Av. Hakan Tütüncü, Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Sarı, İyi Parti İl Başkanı Mehmet Başaran, Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ömer Ersoy, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Candemir Zoroğlu, SGK İl Müdürü Beyazıt Ablay, Batı Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Osman Göllüce, Türk Telekom Antalya Bölge Müdürü Süleyman Dündar, İlbank Bölge Müdürü Fuat Koçal, İl Defterdarı Hatice İşcen Ercoşman, KKTC Başkonsolosu Cem Topçu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İl Müdürü Esen Diler, İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, Antalya Denetimli Serbestlik Müdürü Ahmet Tenlik, Vakıflar Bölge Müdür Vekili Lütfi Karabacak, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Türkiye Kahveciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, HAK-İŞ İl Başkanı Muhammed Talha Kandil, Türk Kızılayı Antalya Şube Başkanı Esra Özkoç, Harita ve Kadastro Mühendisleri Başkanı Okan Hançer, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Şehir Plancıları Odası Başkanı Funda Yörük, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik, Birlik Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulu Üyeleri, Oda ve Kooperatif Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu Kurum ve Kuruluşları Müdürleri, yerel esnaf ve sanatkarlar ve birçok Antalya halkının katılımlarıyla gerçekleştirildi.

“Ustamda Sağ Olsa Bugünleri Görseydi”

Törende Ahilik teşkilatında Şed kuşatma merasimi adı verilen tiyatral bir etkinlik ile canlandırıldı. Şed kuşatma merasiminin ardından ödül töreni yapılarak yılın ahisi Burhan Biçinci, yılın kalfası Ersin Koç ve yılın çırağı Bedir İsa Şarlı’ya başarı plaketleri takdim edildi. 77 yıldır terzilik mesleğini icra eden Burhan Biçinci yılın ahisi seçilmesi üzerine çok mutlu olduğunu belirterek “Keşke ustamda yaşasaydı da bu günleri görseydi.” Diyerek duygularını ifade etti.

Kutlamalardan sonra tören alanında AESOB’un tertip etmiş olduğu etli pilav ve ayran ikramı Vali Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere tarafından konuklara dağıtıldı.

“Ahilik Denilince Akla Güzel Ahlak Ve Dürüstlük Gelir”

Vali Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, ahiliğin kültür ve medeniyetimizin en önemli sembollerinden olduğuna dikkati çekti. Yazıcı, ahilik deyince akla öncelikle güzel ahlak ve dürüstlük geldiğini belirterek, “Ahilik birliğin, beraberliğin, dayanışmanın, paylaşmanın yapı taşlarındandır. Ahilik deyince yüzyıllardır aklımıza öncelikli olarak güzel ahlak ve dürüstlük gelmektedir. İyi insani değerlere sahip iyi kişiler gelmektedir. 12’nci yüzyıldan bu yana atalarımız, inancımız ve töremiz gereği kazancımızın helal olması, kimsenin hakkına girmeden insan haklarına saygılı, kul hakkına riayet eden bir toplum oluşturmak için Ahilik Kültürünü Anadolu’ya yaydı. Bu halk hareketi günümüzde de etkin bir şekilde devam etmektedir. Biz esnafımızın Ahilik Kültürü’ne uygun şekilde, güzel ahlakıyla topluma hizmet sunarak vatandaşlara örnek teşkil ettiğine inanıyoruz” diye konuştu. 

“Esnaf Toplumun Bel Kemiği Aynasıdır”

Her zaman esnaf ve sanatkarın yanında olduğunu söyleyen Vali Yazıcı, “Esnafımızın yanında olmaya, sorunlarını dinlemeye ve çözmeye devam edeceğiz. Esnafı mutlu olan, esnafı dürüst ve düzgün olan bir milletin geleceği garanti altındadır. Esnafımız toplumuzun bel kemiği, aynasıdır. Ahi Evran başta olmak üzere bu toprakları yurt tutmamızda emeği geçen ahirete intikal etmiş bütün büyüklerimize rahmet diliyorum. Onları şükranla yad ediyorum. Esnafımıza bol kazanç diliyorum” dedi.

Başkan Muhittin Böcek’ten Esnafa Müjde

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "Bakırcılar ve Sobacılar Çarşısı kentimizde geçmişten ve günümüzden geleneklerin yaşatıldığı bir miras özelliği taşımaktadır. Sobacılar Çarşısı yenilenen haliyle 2009 yılından beri kullanılmaktaydı. Ancak bugüne kadar gereken ilgiyi göremedi. Burayı cazibe merkezi haline getirecek projemizi geçen hafta ihale ettik. 3 milyon 200 bin TL'ye tamamlanacak bu projeyle tüm dükkanlarımız ve ortak alanlarımız yenileniyor. Ayrıca sergi alanı, yapılacak tadilatla işlevsel hale getirilecek. Başta antika pazarı olmak üzere birçok etkinlikleri bu alanda gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu. Esnafa müjde vererek, tarihi Sobacılar Çarşısı'nı cazibe merkezi haline getirecek yenileme projesini ihale ettiklerini açıkladı.

Antalya Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan ise ahiliğin kardeşlik, cömertlik anlamına geldiğini, birlik ve beraberliğin karşılıklı sevgi ve saygıya dayandığı bir yapılanma olduğunu söyledi.

AESOB Başkanı Adlıhan Dere ise koşmalarında;

Biliyorsunuz ki ahilik kültürü toplumumuzda çok büyük bir öneme sahiptir. Devletimizin güçlü temeller üzerine inşa edilmesinde etkili olan kurumların başında Ahilik gelir. Ahilik asırlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiğini oluşturmuştur. Bizim bugünlere gelmemize vesile olan, güçlü bağlar kurmamızı sağlayan, bizi birbirimize kenetleyen ahilik kültürü geleceğe emin adımlarla ilerlememize olanak sağlamaktadır. Ahiler; topluma en kaliteli ve en hesaplı hizmeti verirken, bir yandan da sosyal yardımlaşmayı ve güvenliği sağlar.  Toplumda kin ve nefret tohumlarının atılmasını engeller, milletimizin sevgi, barış ve hoşgörü ortamında yaşamasına yardımcı olur. Ahiliğin açık ve kapalı şartları; “Elini, sofranı, kapını açık tut; Gözünü, dilini, belini bağlı tut” anlayışı bize birlik, beraberlik ve dayanışmayı öğütler. Dedikodu, yalan ve kötü sözlerden uzak durmayı şart koşar. Hz. Peygamber’in “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” mesajından hareketle kendine ve çevresine faydalı olan kâmil insan yetiştirmeyi hedefler. Bunun içindir ki Ahî, ilmiyle amel edip yararlı şeyler üreten, yardım eden, “Halka hizmet, Hakka hizmettir” anlayışını düstur edinen kişidir.

Ticaret ahlakına dayanan ahilik müessesesi zamana yenik düşmeden geçmişten günümüze ışık tutmuştur. Ve hala esnaf ve sanatkarlarımıza yol göstermektedir. Ahiliği her çağda ve her şartta geçerli kılan şey özü ve fıtratıyla insanı merkeze almasıdır.  Ahilik; din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeden, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir. Kapısı 72 millete açık olan esnafın bulunduğu yerde zengin – fakir ayrımı yapılmaz. Rızık Allah’tandır diyerek Besmele ile her gün ekmek teknesini, dükkanını, atölyesini açan esnafımız için önemli olan tek şey alın teri ile çalışıp, kazanmak ve üretmektir… Ülkesine, milletine faydalı olabilmektir.
Ahilik teşkilatında usta-çırak ilişkisiyle ahlaki ve mesleki eğitim harmanlanmaktadır. Geleceğimizin teminatı gençlerimiz kazandıkları kabiliyetlerle sadece meslek sahibi olmakla kalmaz, aynı zamanda vatan ve millet sevgisini, edebi, adabı, saygıyı, dürüstlüğü, tevazu ve kanaati de ustasından öğrenir.” İfadelerine yer verdi.

 

“Ahilik Kültürünün Mirasçısı Olmaktan Gurur Duyuyoruz”

Başkan Adlıhan Dere “Ahilik geleneğine göre esnaf sadece icra ettiği meslekten ibaret değildir. Alım satım yapan, ticaret erbabı olmasının haricinde bulunduğu muhitin gözü, kulağı, mahallenin abisi, güvenilir komşusu, emin kişisidir. Toplumun sesi, vicdanı, yol göstericisidir. Asırlardan beri süregelen ahilik kültürünün günümüzdeki temsilcisidir.

Bugün bizler esnafıyla, sanatkarıyla kocaman bir aile olarak bu geleneğe sahip çıkıyoruz. Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak bu muazzam kültürün mirasçısı olmaktan onur ve gurur duyuyoruz.” Dedi.

 

Ahilik haftasının ikinci gününde AESOB, Antalya Kuaförler, Manikürcüler, Güzellik Salonu İşletmecileri Odası ve Antalya Berberler Odası işbirliğinde Antalya Fethi Bayçın Huzurevi sakinlerinin saç ve kişisel bakımlarının yapıldı. Ayrıca AESOB Başkanı Dere Ahilik Haftası kapsamında hafta içi de Muratpaşa Camisi’nde ebediyete irtihal eden tüm esnaf ve sanatkarlar için Kuran-ı Kerim tilaveti okutulacağını duyurdu.     

 

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, Birlik Yönetim Denetim Disiplin Kurulu Üyeleri ve Oda Başkanları ile birlikte Ahilik Haftası kapsamında Vali Ersin Yazıcı’yı makamında ziyaret ederek ahilik kaftanı giydirdi. Ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’i de makamında ziyaret ederek esnafın durumunu değerlendirdi.