ÇÖZÜM İÇİN SEVİMÇOK BAŞKANLIĞINDA AESOB’DA TOPLANDILAR
Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği toplantı salonunda,  Birlik Başkanı Abdullah Sevimçok’un başkanlık ettiği toplantıda bir araya gelen taraflar, nakliyeci esnafının sorunlarını masaya yatırarak çözüm yollarını tartıştılar

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) toplantı salonunda AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok başkanlığında toplanan yetkililer, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) kararıyla sabah ve akşam saatlerinde kent trafiğindeki sıkışıklığı önlemek amacıyla yaklaşık 4 yıldır uygulanan, kamyonculara Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçiş yasağı nedeniyle Antalyalı sebze ve meyve nakliyecilerinin yaşadığı sorunları görüşerek çözüm yolları aradılar. AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok’un başkanlık ettiği toplantıya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gıda, Tarım Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İ.B.B.) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili birimlerinin yöneticileri ile Antalya merkez ve ilçelerindeki nakliyecilerin kooperatif ve ulaşım esnafı odalarının başkanlarıyla basın mensupları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, ilgili tarafların sorunları tartışması ve yerinde incelemeleri neticesinde en uygun düzenlemelerin yapılarak sorunların çözüleceğine inandıklarını kaydetti. Toplantıda söz alarak sırayla konuşan ve nakliyecileri temsil eden kooperatif ve oda başkanları, 06.00-10.00 ve 16.00- 22.00 saatleri arasında uygulanan Kadıköy Hali'ne giriş, devamında FSM Köprüsü'nden geçiş ve Bayrampaşa Hali'ne girişe yönelik yasaklı saatlerde esneklik gösterilmesini istedi. Antalya'da çiftçi, tüccar ve kamyoncu açısından büyük zarara neden olan yasak saat düzenlemesinin İstanbul'daki tüketiciler için de zarar oluşturduğuna değinen temsilciler, ciddi oranda ürün bozulması yaşanmasının hem İstanbulluların bozuk sebze ve meyve tüketmesine hem de pahalı tüketmesine neden olduğunu da dile getirdiler. Söz konusu yasak saatlerin Antalya'daki üretici hallerinden İstanbul'daki toptancı hallerine ulaştırılması aşamasında kamyonların saatlerce beklemesine yol açtığını belirten nakliyeci temsilcileri, yazın sıcak nedeniyle ürünlerin beklemeden kaynaklı çürüdüğünü, kışın da soğuktan donduğu ve çok ciddi ölçüde ürünün bozulduğu, bunun da kamyoncunun hesabından kesildiğini söyledi. Nakliyeciler, yasaklı saatlerde bekleme yeri olmadığından emniyet şeridinde beklemek zorunda kalan kamyonlara birden fazla ceza kesildiği ve büyük zarara uğradıklarını anlattı.

Çakıroğlu Nakliyecilere Soğuk Sistemi Önerdi

İBB Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu, Kamyoncu esnafına yasak saatlerde yazın sıcaktan, kışın da soğuktan ürünün bozulması ve çöpe gitmesini önlemek için kamyonlarında soğuk sistemi önererek,  İBB olarak tüm Türkiye'yi etkileyecek ambalaj standartlarına yönelik bir çalışma yürüttüklerini açıkladı. Önümüzdeki süreçte hayata geçirilecek bu çalışmayla İstanbul'a giren ürünlerin bir ambalaj standardına kavuşturulacağına kaydeden Çakıroğlu, Türkiye'de yıllık 45 milyon ton sebze ve meyve üretiminin yüzde 30'unun tarlada sel, don gibi nedenlerle zayi olduğunu ve bunun önlenmesine yönelik tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.  Antalya'da Gazipaşa'dan Anamur tarafına ve Alanya'dan Finike'ye kadarki hallerde incelemelerde bulunacaklarını da kaydeden Çakıroğlu, bu incelemeler ve kamyoncu esnafıyla görüşmeler neticesinde bir rapor hazırlanacağını ve İ.B.B. UKOME'ye sunulacağını dile getirdi. Çakıroğlu, ayrıca yasak getirilen saatlerde İstanbul'da 50 bin okul aracının, yine kamuda çalışan kişileri taşıyan en az 50 bin personel aracının trafiğe çıktığını da söyledi.