Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) tarafından dezavantajlı grupların istihdamı için hazırlanan dev istihdam projesinin tanıtım ayağı Antalya Falez Otel’de yapıldı. Tanıtım ve değerlendirme toplantısına TESK Genel Başkanı ve MEKSA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bendevi Palandöken, İŞKUR Genel Müdürlüğü İşgücü Uyum Dairesi Başkan Vekili A.Kadir Yanici, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdullah Sevimçok, Kırıkkale ESOB Başkanı ve İŞKUR Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Köstekli, AESOB Başkan Vekili ve Antalya Gazete Bayii Büfeciler Odası Başkanı Adlıhan Dere, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç.Dr. Mustafa Kemal Biçerli, MEKSA Vakfı Projeler ve Dış İlişkiler Sorumlusu E.Çolpan Erdem, MEKSA Vakfı Ankara Proje Başkan V. Münir Gürsoy, MEKSA Vakfı Adana-Antalya Proje Başkanı K.Elif Alper Delice, MEKSA Vakfı Diyarbakır Proje Başkanı S.Sertaç Işık, MEKSA Vakfı Gaziantep Proje Başkanı M.İhsan Ercan, MEKSA Vakfı İstanbul Proje Başkanı A.Nafiz Yalkın, MEKSA Vakfı Kahramanmaraş Proje Başkanı Gülayşe Yetmez, MEKSA Vakfı Şanlıurfa Proje Başkanı Didem Demirkol ve Basın Mensupları katıldılar.
TESK Genel Başkanı ve MEKSA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bendevi Palandöken’in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, dezavantajlı gruplara yönelik 14 ilde başlatılan ve bütün Türkiye’de verilmesi planlanan bu proje ile mesleki eğitimin önemine işaret eden Palandöken, “Türkiye' de çok önemli bir projeyi başlatmış bulunuyoruz. Bu proje ile birlikte dezavantajlı grupların mesleki eğitimler yolu ile meslek sahibi olmasını amaçlıyoruz. Suça bulaşmış çocuklar, şiddet mağduru kadınlar, deprem mağdurları ve engellilere mesleki eğitimler verdirerek istihdam yaratacağız. Bu eğitimler çok önemli çünkü bu eğitimler sayesinde özellikle şiddete maruz kalan kadınların önlerinin açılması için bir fiili başlangıç olacak ve şiddete maruz kalan kadınların hayata tutunmaları sağlanacak. Bunun için öncelikle kadınları, sonra da suça karışan çocukları eğitmeyi düşünüyoruz.” dedi.
Toplantıda söz alan İŞKUR Genel Müdürlüğü İşgücü Uyum Dairesi Başkan Vekili Kadir Yanici da, geçen yıl 280 bin kişinin İŞKUR'un mesleki eğitimlerine katıldığını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli ise sokakta suça bulaşmış çocukları meslek sahibi yaptıklarını ve bunların yeniden suça dönme oranlarının yüzde 3 düştüğünü söyledi.
Toplantı esnasında ev sahibi olarak söz alan AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok’da TESK, İŞKUR ve MEKSA Vakfı tarafından imzalanan bu protokol ile hemen hemen bütün illerde uygulanacak olan meslek eğitimi yoluyla, tüm dezavantajlı gruplara dahil olan işsizlerin istihdam edileceğini söyleyerek, “Bu proje sayesinde artık işsizler kaderlerine terk edilmeyecekler” dedi.
MEKSA tarafından İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep illeri başta olmak üzere bütün Türkiye' de verilmesi planlanan mesleki eğitimlerle, suça bulaşmış çocuklar, şiddet mağduru kadınlar, deprem mağdurları, engelliler gibi işgücüne katılmamış veya İŞKUR’a kayıtlı işsiz 15–55 yaş arası dezavantajlı grupların hedef kitlesi olarak belirleniyor ve bu projeden ilk 3 yılında 25 bin kişinin yararlanması hedefleniyor.