Esnafa “Ahi” Eğitimi Projesi’nin Açılışı Belek Papillon Ayscha Otel’de Yapıldı

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) ile Antalya Kırşehir Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANTKIRDER) tarafından organize edilen “Antalya Esnafına Ahiliğin Çağdaş Sosyal ve Ekonomik Yönden Güncelleme Eğitim Projesi”ne Antalya Belek’te ki Papillon Ayscha Otel’de start verildi. Açılış törenine Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit, AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, ANTKIRDER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Duran Canatan, UNESCO’nun ‘Yaşayan Kültür Mirası’ ödülüne aday gösterilen Kırşehirli Ahi Baba Mustafa Karagüllü, 76 Oda Başkanı, odaların Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Sekreterler katıldı.

Eğitimler dört ay sürecek

Açılış konuşmasını yapan ANTKIRDER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Duran Canatan bu eğitim projesinin İçişleri Bakanlığı’na giden tek proje olduğunu ve verilecek eğitimlerin 4 ay süreceğini söyleyerek, projenin amaçları hakkında bilgi verdi. Canatan konuşmasında “50 bin esnafın yüzde 10’una ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

5 Bin esnafa ulaşmayı hedefliyoruz

Prof. Dr. Duran Canatan’ın ardından kürsüye çıkan Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok ise konuşmasında ahilik anlayışını günümüz şartlarına uyarlayarak esnafın üzerinde yaşatmak zorunda olduklarına dikkat çekerek bu eğitim projesi sayesinde 5 bin esnafa ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Sevimçok, “Ahilik, sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren ve günümüz koşullarında bile birçok ülkede gerçekleştirilememiş adaleti, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk vatandaşına kazandıran bir kültürdür” diye konuştu. Sevimçok ayrıca, Kırşehirliler Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği işbirliği ile yapılan ahilik kültürünün günümüzün çağdaş, sosyal ve ekonomik şartlarına göre eğitim projesinin Antalya ve esnafa çok yararlı olacağına inandığını da söyledi.

Esnafların dükkânlarına Ahi tabelası asalım

Sevimçok’un ardından söz alan Antalya Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit ise, esnaf temsilcilerine ilginç bir öneri getirerek, ahilik eğitimi almış ve kurallara uyarak yemin etmiş olan esnafların dükkânlarına “Buradaki kişi Ahidir” tabelasının asılmasını önerdi. Yiğit böylelikle ahilik kültürünü ve ahiliği merak eden kişiler arasında bir güven oluşturulacağının altını çizdi.

Ahilik bir toplum düzenidir

Proje açılışında son olarak kürsüye gelen Kırşehirli Ahi Baba Mustafa Karagüllü ise ahiliğin tarihçesi hakkında salondakilere bilgiler verdi ve Ahilik felsefesinin temellerinin 12’nci yüzyılda Kırşehir’de atıldığını, daha sonra ise Ahiliğin tüm Anadolu’ya yayıldığını ve izlerinin de bugünlere kadar geldiğini söyledi. Ahilik kurumunun mistik bir yol ve bir tarikat olmaktan ziyade sosyal ve ekonomik yönden işleyen siyasal, askeri ve kültürel yönleri de bulunan bir toplum düzeni olduğunu belirtti.

Ahilik konulu kısa film izletildi

Açılış konuşmalarının ardından AESOB Basın Servisinin hazırlamış olduğu Ahilik Konulu kısa bir tanıtım filminin barkavizyonda seyredilmesinin ardından Vali Yardımcısı Yiğit, Ahi Baba Karagüllü ve Proje Koordinatörü Canatan’a plaketleri verildi.