Esnafa “Hafta Tatili” Müjdesi

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu tarafından, hafta tatili ruhsatlarıyla ilgili olarak esnafın mağduriyetini gidermek adına, TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in önderliğinde Ankara 1. İdare mahkemesinin Esas 2009/1822 dosya nosu’nda açılan dava esnafın lehine sonuçlanmış ve söz konusu karar temyize gidip incelenerek Danıştay 8. Dairesinin 07/12/2010 tarih ve E.2010/5698, K.2010/6534 sayılı ilanıyla da  kesinleşmişti. Buna göre Danıştay 8. Dairesinin E:2011/1553 ve K:2011/4219 sayılı kararına istinaden, gelir tarifesinde yer alan 394 Sayılı Hafta Tatili Ruhsat Kanunun 4’üncü ve 5’ini maddelerinde sayılan meslekler tarifeden çıkartıldı.

Antalya Esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili ve aynı zamanda da Antalya Büyükşehir Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi olan Adlıhan Dere’nin girişimleri sonucunda konu Büyükşehir Plan ve Bütçe Komisyonuna taşınarak gündeme getirildi. Gündeme getirdikten sonrada hem Antalya Büyükşehir Belediyesinin hem de beş ilçe belediyesinin (Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Döşemealtı, Aksu) gelir tarifelerinden hafta tatili ruhsat harçlarının kaldırılmasının kararı Antalya Büyükşehir Belediyesi Plan ve Bütçe komisyonunca alındı. Alınan bu karar doğrultusunda  394 sayılı hafta tatili ruhsat harçlarının durumu Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinde oylandı. Oylama sonucunda da  Büyükşehir ve beş ilçe belediyesinin 2012 yılı bütçelerinden hafta tatili ruhsat harçları çıkartılmış oldu.

Karar sonrasında Büyükşehir Belediye Meclisi’nin tamamına teşekkür eden Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdullah Sevimçok, “Konfederasyonumuz 394 Sayılı Kanun uyarınca hakkımızı kanuni yollardan aramak için gerekli hukuki mücadeleyi başlatmış ve bunun neticesinde de bu hukuk savaşını kazanmıştır, alınan bu karar esnafımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi. Ayrıca Sevimçok, 394 Sayılı Kanunun 4’üncü ve 5’inci maddelerinde sayılan bazı meslek dallarının isimlerinin hala Osmanlıca olduğunu, bu mesleklerin isimlerinin değiştiğini veya günümüzde artık kalmadığını belirterek, vatandaşların anlamakta zorlandığı bu Osmanlıca isimlere de artık bir düzenleme getirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Hafta tatili ruhsat harcı alınmayacak meslek grupları

 

Meclis gündeminden oy birliği ile geçerek kabul edilen karar gereği 394 Sayılı Kanunun 4’üncü ve 5’inci maddelerinde sayılan; lokantalar, fotoğrafhaneler, kahvehaneler, fırıncılar, yalnız sebze, yaş meyve ve tütün satanlar, Matbaalar, münhasıran yevmi gazete bayileri, umumi bahçeler, tiyatrolar, spor konferans ve konser salonları, sinemalar, halkı eğlendirmeye mahsus oyun mahalleri, kulüpler, piyango bileti satış şubeleri hanlar, oteller, hamamlar, liman, iskele ve istasyon, gümrük ve antrepolardaki tahmiliye ve nakliye şirket ve cemiyetleri, yapıcılık, tuğracılık gibi işlerle, tütün, incir, üzüm, meyan kökü, zeytin ağaç palamudu, susam, fındık, pancar gibi zirai ve sınaî mahsulâtın işlenmesi ve manipülasyonu gibi açık havada ve senenin bir kısmında yürütülen ve faaliyeti mevsime tabi olan işler veya bu işlerin yürütüldüğü müesseseler, turistik hediyelik ve hatıra eşya satan ticarethane ve müesseseler, nalbantlar, alet ve edevatı ziraiye tamircileri ve kasapların (kasaplar için saat: 13.00’a kadar) pazar günü işyerlerini açmaları için belediyelerden ‘Hafta Tatili Ruhsatı’ almalarına gerek kalmadı.