KIRŞEHİR'DE AHİLİK HAFTASI COŞKU İLE KUTLANDI
Kırşehir’de Ahilik Haftası kutlamaları coşkulu bir kortej yürüyüşü ile başladı. Başbakan Yıldırım, Cacabey Meydanı’nda düzenlenen 30. Ahilik Haftası kutlamalarındaki konuşmasına, etkinliklerin birlik, beraberlik ve kardeşliğe vesile olmasını diledi.
 
Kutlamaların açılışına Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Milletvekilleri Mikail Arslan, Salih Çetinkaya, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Abdülkadir Akgül, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Neşet Ertaş’ın, “Şirin Kırşehir” türküsünün, “Ana vatanımsın baba yurdumsun, ozanlar diyarı şirin Kırşehir. Uzak kaldım gurbet elde derdimsin, Hasretin bağrımda derin Kırşehir. Kimi engin kimi yüksek evlerinle, kimi fakir kimi zengin beylerin ilen, kazaların nahiyelerin köylerin ilen, gönlümün içinde yerin Kırşehir.” sözlerini hatırlatan Yıldırım, Kırşehir’in, gönüllerde olduğunu belirtti. Ahiliğin, kardeşlik olduğunu, kardeşliğin bugünlerde ortaya çıkacağını anlatan Yıldırım, “Ahilik, temsil ettiği ruhla Anadolu’yu Türk milletine vatan yapan bir mana.” ifadesini kullandı. Ahilik teşkilatını yalnızca esnaf ve sanatkar birliği gibi görmenin eksiklik olacağını vurgulayan Yıldırım, “Ahilik, Selçuklu devrinden başlanarak, Osmanlı Devleti’nin cihan devleti olma yolunda dünya ve uhrevi kardeşlik halkasıdır” dedi.
 
BAŞBAKAN YILDIRIM: “AHİLİK İLK MODERN STK’DIR”
Ahi Evranı Veli’nin de bu yaklaşımla 32 çeşit esnaf teşkilatını bir araya getirdiğini ve ilk modern sivil toplum kuruluşunun temelini attığını kaydeden Başbakan Yıldırım,  şunları söyledi: “Kardeşliğin, cömertliğin, fedakarlığın, dürüstlüğün, üretimin, ahlakın, sanatın, ilmin esas alındığı ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evranı Veli’dir. Kurduğu sistemle birçok mesleğin gelişmesine, gelecek nesillere aktarılmasına nice çırak, usta, kalfa yetişmesine vesile olmuştur. Bu çalışmalar sayesinde Anadolu Türk yurdu haline gelmiştir. Ahilik özüne, eşrefi mahlukat olan insanı yerleştirerek ‘Hakka hizmet, halka hizmet’ anlayışıyla hem dünyevi hem de uhrevi bir sistem kurmuştur. Ahiler oluşturdukları sosyal dayanışma, sosyal güvenlik sistemiyle adeta kimsesizlerin kimsesi olmuşlardır. Bugün ülkemizin her ilinde bulunan esnaf odaları, meslek odaları, sanayi ticaret odaları da ilhamını Ahi Evran kültüründen almıştır. Bu vesileyle başta kendisi olmak üzere ahirete irtihal etmiş tüm ahilere, esnaf sanatkarlarımıza Mevlam’dan rahmet ediliyorum.”
 
“ESNAFIMIZ İÇİN 15 YILDIR ÇALIŞIYORUZ”
Başbakan Yıldırım, 2011, 2014 ve 2016’da esnafın, sıkıntılarını giderme amacıyla borçlarının yeniden yapılandırıldığını hatırlattı.Esnafa makine, teçhizat, demirbaş alımları için esnafın döner sermaye ihtiyaçlarını karşılama için 30 bin liraya kadar sıfır faizle kredi imkanı sağlandığını anlatan Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu: “KOSGEB ile 2016 yılının sonunda esnaf ve sanatkarlara, 15 bin KOBİ’ye tamamen faizsiz destek verdik. 2017 başında 2,5 milyar bütçeyle 460 bin KOBİ’ye de yine faizsiz krediyi temin ettik. Vergi mevzuatında esnaf, sanatkar için kolaylaştırıcı düzenlemeler yaptık. Gelir Vergisi Kanunu’na göre eskiden, basit usulden faydalanmayan esnafın basit usule geçmesini sağladık. Yine geleneksel el sanatları olan işlerde çalışanların, kaybolmaya yüz tutan mesleklerin yaşatılması için vergi muafiyeti getirdik. Esnaf muaflığı kapsamında meslekler için vergiden muaf belgesi alanlar hiçbir vergi ödemiyor. Ayrıca basit usulde vergiye tabi olanların 8 bin liraya kadar kazançları da vergiden düşülüyor. Şimdi esnaf eskiden emekli oluyor, bir iş yeri açınca maaşından kesinti yapılıyordu. Bu haksız uygulama dedik, yüzde 10 kesintiyi tamamen kaldırdık. Eğer esnaflarımız, taşımacılar araçlarını yenilerse bunlar da bir sefere mahsus ÖTV’den muaf tuttuk. Araç alabilecekler. Esnaf ve sanatkarın sigorta primlerinde yüzde 5 indirim sağladık.”
 
BAŞBAKAN’A AHİLİK ONUR ÖDÜLÜ
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda, Devlet Tiyatroları ve Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası oyuncuları, “ahilikte kalfalıktan ustalığa geçiş” konulu şet kuşatma törenini canlandırdı. Başbakan Yıldırım, konuşmasının ardından Türkiye’de yılın çırağı, kalfası ve ahisi seçilenler ile Ahilik Hizmet Ödülü’ne görülenlere ödüllerini verdi. Yılın ahisi seçilen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, ödülünü Başbakan Yıldırım’ın elinden aldı. Başbakan Yıldırım, yılın “Ahilik Onur Ödülü”ne layık görüldü. Törenin sonunda şet kuşanan Yıldırım’a, ahilik kıyafetini Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken giydirdi.