Oda başkanları sorunları görüştü
AESOB Başkanlar Kurulu toplantısının Divan Başkanlığını AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok yaptı. 6 aylık dönemde yapılan çalışmalar ve birliğin gelir gider durumu oda başkanları ile paylaşıldı. Seçimlerin üzerinden çok kısa bir süre geçtiğini belirten Başkan Sevimçok, “Artık seçimler bitmiştir. Zaman birlik zamanıdır. Zaman ortak hareket etme zamanıdır. Birlikte hareket ederek, üyelerimizin sorunlarına çözüm bulma zamanıdır” dedi.
 
Antalya’da şehir ticaretinin düzene girmesi gerektiğini belirten Başkan Abdullah Sevimçok, “Yaz aylarında esnaf sayısı bir anda artıyor. Bir turistik tesissin etrafına işyerleri açılıyor. 5-6 ay çalışan ve bir çoğunun kaydı bile olmayan bu işyerleri 12 ay hizmet veren çarşı esnafımızı bitiriyor. Ayrıca, bir apartmanın altında iki market, 20 metre arayla aynı işi yapan işyerleri görüyoruz. Esnaf birbirine zarar veriyor. Nasıl ticari taksilerde tahdit varsa, Antalya’da açılacak işyerlerine de sınırlama getirilmesi gerekir” dedi.
 
Bu düşünceyi son olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile paylaştıklarını belirten Başkan Abdullah Sevimçok, “Antalya özel bir şehir. Artık isteyen gelip istediği yere işyeri açamamalı. Ticaretin planlanması, bölgelerin ihtiyaçları kadar işyeri açılmasına izin verilmesi gerekir. Esnaf ve sanatkarın cirosu her geçen gün azalıyor. Bunun önüne geçilmesi için bu planlamanın yapılması gerekir. Bir çok Avrupa ülkesi bu sistemi uyguluyor. Bu yerel yönetimlerle birlikte yapabileceğimiz bir çalışma. Umarım bu düşüncemizi uygulayabiliriz ve Antalya, Türkiye’nin diğer şehirlerine de örnek olacak bir çalışma yapmış olur” şeklinde konuştu.
 
Esnaf ve sanatkarın krizden en fazla etkilenen gurup olduğunu belirten Başkan Abdullah Sevimçok, esnafın en büyük sorunu olarak AVM’leri gösterdi. Bir çok Avrupa ülkesinde AVM’lerin çalışma koşulları, yapılacağı yerlerin sınırlandırıldığını belirten Sevimçok, “Bu önemli sorunun çözümü için kanun çıkarılması gerekir. Ancak esnaf ve sanatkarın ticaretten daha fazla pay alabilmesi için bizim ve yerel yönetimlerin de yapması gerekenler var. Bunların başında da şehir merkezlerinin cazibesinin artırılması gelmektedir. Turisti şehir merkezine çekecek kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlenmesi gerekir” diye konuştu.
 
Şehir merkezinin cazibesinin artırılması konusunda en büyük sorumluluğun belediyelerde olduğunu belirten Başkan Abdullah Sevimçok, “Biz de bu konuda üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız” dedi. Sevimçok, esnafın üzerindeki vergi yükü, kredi kanallarına ulaşım zorluğu, esnafın turizmden hak ettiği payı alamaması, kayıtdışı çalışan işyerleri gibi bir çok soruna değindi.
 
Görevde olduğu 6 aylık süre içerisinde yapılan çalışmaları da oda başkanları ile paylaşan AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı ve Mevlüt Çavuşoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat Ergün, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın başta olmak üzere çok sayıda misafir ağırladıklarını söyledi. Sevimçok, özellikle tabandan, esnaf ve sanatkarlardan yoğun bir destek aldıklarını ifade etti. 
 
Yönetim olarak Ankara’da yaptıkları ziyaretlerin önemine değinen Başkan Sevimçok, yapılan bazı çalışmaları şu şekilde sıraladı: “Birlik binamızda KOSGEB Sinerji Odağı hizmete girdi. Altı kişiden oluşan üç ayrı ekibimizle 3 yıldır yapılmayan denetimlere yeniden başladık. Belediye başkanlarımızla ve yönetimimizle çarşılarımızı, pazarlarımızı gezerek, sorunları yerinde tespit ettik. Çeşitli bankalar, eğitim kurumları, spor tesisleri ve sağlık kuruluşları ile imzaladığımız protokollerle, üyelerimizin bu hizmetlerden çok daha uygun koşullarda yararlanmalarını sağladık. Halk Eğitim Merkezi’yle birlikte yabancı dil ve bilgisayar kursları düzenledik. 90 bin fiyat etiketi bastırarak, üyelerimize dağıttık. Ahilik Kültürü ve Esnaf Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerle ilgili fotoğraf ve Antalya yöresine ait otantik hediyelik eşya yarışmaları düzenledik” şeklinde konuştu.
 
Başkanlar Kurulu’nda, AESOB’a ait Kepez üstünde bulunan ve kaba inşaatı bitmiş sosyal tesis alanının satılması konusunda, görüş alış verişinde bulunuldu. Başkan Abdullah Sevimçok, buranın yıllardır atıl durumda olduğunu, uygun bir teklif gelirse satmayı düşündüklerini söyledi. Yönetim kurulu kararı ile burayı satabileceklerini belirten Başkan Sevimçok, “Ben yinede tüm oda başkanlarımızın bu konudaki fikrini ve onayını almak istedim” dedi. Oda başkanları sosyal tesis alanının satılmasını oy birliği ile kabul etti. Toplantının son bölümünde ise KOSGEB Antalya Hizmet Merkezi Müdürü Ahmet Tütüncü de katılarak verilen krediler konusunda oda başkanlarını bilgilendirdi.