SATIŞ ELEMANLIĞI EĞİTİMLERİ MESLEK ODALARI TARAFINDAN VERİLECEK
28. Mesleki Eğitim Kurulu kararı ile perakende ve pazarlama sektöründe yer alan 14 meslek dalında ‘Satış Elemanlığı Ustalık Belgesi’ şartı kaldırıldı. Satış elemanlığı mesleğinde 3-4 yıl süren eğitimler artık daha kısa sürede sektörü temsil eden Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine bağlı meslek odaları tarafından verilecek.
 
Mesleki Eğitim Kurulunun 28.toplantısında alınan kararlar 8 Şubat 2017 tarih 29973 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Çıraklık eğitimi uygulamaları kapsamında satış elemanlığı meslek dallarından kantin işletmeciliği hariç 14 uzmanlık için ustalık belgesi şartı 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamından çıkartıldı. Satış elemanlığı mesleğinde 3-4 yıl süren eğitimler hem işverenler hem de çalışanlar için çok uzun geldiğinden sektörde çalışanların büyük bir bölümü ustalık belgesi olmadan çalışıyordu. Mesleki Eğitim Kurulunun kararı ile bu sorunda çözülmüş oldu. Daha kısa süreli eğitimler ile sektörün yetişmiş eleman açığı kapatılabilecektir. Her geçen gün değişen ve gelişen pazarlama ve perakende sektörünün ihtiyaç duyduğu yetişmiş eleman açığını sektörü temsil eden Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine bağlı meslek odaları tarafından verilecek daha kısa süreli eğitimler ve belgelendirme ile giderilebilecek. Ustalık belgesi kapsamından çıkartılan bu 14 meslek dalında Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine bağlı meslek odaları TESK ustalık belgesi verebilecek.

“ELEMAN AÇIĞINI MESLEK ODALARI GİDEREBİLİR”
Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, alınan kararın birlik ve odalar adına olumlu bir karar olduğunu belirterek ihtiyaç duyulan yetişmiş eleman açığını ancak sektörü temsil eden meslek odaları tarafından verilecek daha kısa süreli eğitimler ve belgelendirme ile giderilebileceğini belirterek; “TÜİK'in verilerine göre yeni işyeri açan her 100 kişiden 68'inin iş konusu ile ilgili mesleki eğitimi bulunmamaktadır. Eğitim düzeyi arttıkça işyerinin büyüklüğü ve çalışan sayısı da artmaktadır. Çalışan sayısı 10-19 arasında olan işletmelerde girişim sahiplerinin yüzde 32'si mesleki eğitim almışken çalışan sayısı 1.000'in üzerinde olan işyerlerinde girişimcilerin eğitim oranı yüzde 76,3'e çıkmaktadır. Bu da göstermektedir ki kendi faaliyet alanı ile ilgili mesleki eğitim alanlar sektörde daha kalıcı olmakta ve daha çok büyümektedirler” dedi.

USTALIK BELGESİ KAPSAMINDAN ÇIKARILAN 14 MESLEK
Mesleki Eğitim Kurulunun ustalık belgesi kapsamından çıkardığı 14 meslek dalı; Ayakkabı, Deri ve Yan Ürünleri Satış Elemanlığı, Elektrik ve Elektronik Malzemeler Satış Elemanlığı, Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanlığı, İnşaat Malzemeleri Satış Elemanlığı, Kırtasiye ve Kitap Satış Elemanlığı, Meyve ve Sebze Satış Elemanlığı, Mobilya Satış Elemanlığı, Oto Yedek Parça Satış Elemanlığı, Saat, Elektrikli Aletler ve Elektronik Araçlar Satış Elemanlığı, Sanayi Makineleri Satış Elemanlığı, Su ve Deniz Ürünleri Satış Elemanlığı, Şarküteri, Bakkal Ve Gıda Pazarları Satış Elemanlığı, Tarım Ürünleri Satış Elemanlığı ve Tıbbi Araçlar ve Malzemeleri Satış Elemanlığı olarak sıralanmaktadırlar.