Sevimçok, “Herkes Kendi İşini Yapsın!”

Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi olan dondurma ve serinlemek için açıkta satılan içecekler konusunda vatandaşları uyaran Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) ve aynı zamanda Antalya Pastacılar Odası Başkanı olan Abdullah Sevimçok, sezonluk olarak belediyeden yer ve izin alıp, gelişi güzel noktalarda ve şehrin köşe başlarında şemsiye altında açıkta dondurma ve limonata gibi içecekleri satmaya niyetlenenlerin, 12 ay boyunca dükkânlarında işini düzgün olarak yapan meslek erbaplarına zarar verdiklerini belirtti. Özellikle mahalle aralarında ve cadde başlarında, ehil olmayan kişilerin işyerlerinde üretilen ve açıkta satılan dondurmanın sağlık açısından ciddi tehlike oluşturduğunun altını çizen Başkan Sevimçok, yaklaşan yaz sezonu öncesinde açıkta dondurma satmaya niyetlenenleri ve bunlara izin verenleri esnafın ekmeğiyle oynanılmaması gerektiği konusunda ciddi şekilde uyardı.

 

 

Halkın sağlığı esnafınsa rızkıyla oynanıyor

Sevimçok, “Yaz sezonu geliyor ve yaz sezonu ile beraber önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda yine belediyeden ve ilgili işyerlerinden yer ve izin alan kişilerin açıkta dondurma satacaklarından bahsediliyor. Özellikle büyük firmaların belediyelerle anlaştığı ve şehrin pek çok noktasından da yer kiralayan bazı fırsatçıların şemsiye altında açıkta dondurma satacağı söyleniyor. Köşe başlarına, cadde üzerlerine, mahalle aralarına konulan ve üzerlerinde çeşitli markaların olduğu dolapların içinde şemsiye altında dondurma satılmaz. Kısacası açıkta dondurma satılamaz. Dondurma sütten yapılıyor. Süt en çok ve en çabuk bakteri üreten bir gıdadır. Birde o satılan dondurmaların üretildiği mekânlar acaba ne kadar hijyeniktir? Serinlerken sağlıklı serinlemek, hastalıklara davetiye çıkarmamak gerek. Bu nedenle işin ehli kişilerin hazırladıkları serinlik verici besinlerin tüketilmesi önemlidir. Nerede ve nasıl üretildiği bilinmeyen dondurmalardan ve limonata tarzı içeceklerden uzak durmak gerekiyor. Böyle yerlerde açıkta satılan dondurmalar hijyenik şartlarda hazırlansa bile, külaha yerleştirilmesinde kullanılan kaşık, özel solüsyonun içinde tutulmadığı için mikroorganizmaların yuvası haline geliyor. Kaşık üzerinde üreyen bakteriler, her kaba daldırılıp çıkarıldığında dondurmaya bulaşıyor. Bu durumlarda özellikle çocuklar ve bünyesi zayıf olan yaşlılarda hasta olma riski daha fazla. Gel gelelim işin erbabı olmayan ve sezonluk olarak bu işi yapmak isteyen bazı fırsatçılar ne yazıktır ki bu tür noktaları belediyeden kiralayarak halkın sağlığıyla esnafın ise rızkıyla oynuyorlar. Yıl boyunca dükkânında müşteri bekleyerek ekonomik olarak sıkıntı çekmesine rağmen yinede vergisini ve kirasını ödeyen esnafların artık bu tür fırsatçı kişilere tahammülü yok. Belediyenin verdiği bu yerlerde adamlar şemsiyesini açarak vatandaşı serinletmek ve bu işi paraya dökmek adına neredeyse her şeyi satıyor. Her yaz karşı karşıya kaldığı bu can sıkıcı durumu bu esnaf görmezden gelemez ve günü gelince de hem vatandaşın sağlığı, hem de kendi erbabı olduğu işin rızkıyla oynayarak buna müdahil olan kesimlere de bu işi ciddi şekilde ödetir. Dönercinin önünde dondurma tezgâhı olmaz, fırıncının, kuruyemişçinin, büfecinin vesaire önünde dondurma tezgâhı olmaz. Herkes erbabı olduğu kendi işini yapmalı, sırf para kazanmak ve fırsatları değerlendirmek adına bilmediği işleri yapmamalı, yapan ustalara da saygın duymalıdır.” dedi.