Salı Sanayici ve İşadamları Grubu'nun geleneksel Salı kahvaltılarının konuğu olan Antalya Esnaf Sanatkârlar Odalar Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, iş adamları ile gerçekleştirdiği sohbette, Antalya esnafının sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı. Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulübünde düzenlenen kahvaltıda konuşan Başkan Sevimçok, Antalya’nın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olduklarını ifade ederek, küçük esnaf olarak Antalya ekonomisine katkı sağladıklarını söyledi. Sevimçok, “Antalya'nın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biriyiz ve Birliğimize bağlı il ve ilçelerde olmak üzere tam 75 meslek odası bulunmakta. Bu kentin gelişmesi ve şehrin yapılaşmasında sosyolojik olarak görüşlerimizi ortaya koyarak, aynı zamanda da küçük esnaf olarak Antalya ekonomisine büyük katkılarda bulunuyoruz.” dedi.
Ticaret yapmanın da bir adabı, kuralı ve sistemi olmalı
Antalya'da ticaret yapmanın bir bedeli olmasının gerekliğini de belirten Başkan Sevimçok, cebinde parası olan herkesin her işi yapmasının doğru olmadığını da belirtti. Sevimçok, “Ticaret yapmanın bir adabı, kuralı ve sistemi olmalı. Bunu sadece sözde değil ilgili yerlere de anlatmaya çalışıyoruz. Bugün Ticaret Kanunu Yasası konuşuluyorsa, bunda AESOB'un büyük katkısı vardır. Antalya gibi bir şehirde cebinde her parası olan kişi rahatlıkla ben her işi yaparım dememeli. Bunun bir kuralı ve eğitimi olmalı. Tabi burada eğitimi de ön planda tutmalıyız. Yeni bir yer açacaklar açmadan önce mutlaka o işle alakalı eğitim almalılar.” diye konuştu.
Cep marketler de ayrı bir tehlike
Konuşması esnasında AVM konusuna da değinen Başkan Sevimçok, “AVM hakkında çok konuşmak istemiyorum çünkü hep AVM ile anılıyorum. Ben AVM'lere karşı değilim, çağın gerektirdiği bir ticaret şekli. Ancak yer seçimleri çok önemli. Şehrin merkezinde AVM olmaz. Bakınız bu yüzden her yıl on bine yakın esnaf dükkân kapatıyor. Bana göre kent esnafı konusunda daha duyarlı olunması gerekiyor. Cep marketler de ayrı bir tehlike ve bu tehlike her geçen gün artarak devam ediyor. 100 metrekarelik bir dükkânda her türlü şey mevcut. Dahası satılan ürünler gerçek değil. İmitasyon almış başını gidiyor.” dedi.