Ticari Uyuşmazlıklara Son
 

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB)  Toplantı Salonunda gerçekleştirilen tanıtım ve eğitim seminerine Antalya Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Yargıtay Üyesi İbrahim Ethem Kuriş,  Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Rıza Can, Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Abdullah Sevimçok, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, Yargıtay Üyesi İbrahim Zengin, Arabuluculuk Kurulu Üyesi, Hâkim Adem Albayrak, Balıkesir Üniversitesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertan Demirkapı, TESK Genel Sekreter Yardımcısı ve Arabuluculuk Kurul Üyesi Yasemin Ertekin, AESOB Yönetim Kurulu ve bağlı Oda Başkanları ile Oda Temsilcileri katıldı.

 

Arabuluculuk aslında bizlere çok da yabancı bir kavram değildir

AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok açılış konuşmasında, arabuluculuğun aslında esnaf teşkilatına çok da yabancı bir kavram olmadığını ve Ahilerin geçmişte çoğu zaman arabuluculuk görevini başarıyla üstlendiklerini söyledi. Sevimçok, “Arabuluculuk aslında bizlere çok da yabancı olan bir kavram değildir. İşinde, sanatında ve ahlakında doğruluk ve dürüstlükten asla vazgeçmeyen Ahiler, çoğu zaman arabuluculuk görevini başarıyla yerine getirmişlerdir. Bu yüzden, Ahilik geleneğinden gelen esnaf ve sanatkârımız arabuluculuk görevini bugünde üstlenerek sorunları kısa zamanda nasıl da kolay bir şekilde çözebileceklerini bu toplantı sayesinde daha da iyi bir şekilde öğreneceklerdir. Bu nedenle arabuluculuk kurumunu çok önemsediğimi ve bugün burada yapılacak olan “ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk” konulu farkındalık arttırma toplantısının, konunun daha iyi anlaşılması ve arabuluculuk konusunda sürecin nasıl işlediğinin herkes tarafından öğrenilmesi açısından çok yararlı olacağına inandığımı ifade ediyorum.” diye konuştu.

 

ABD’de 50 yıldır uygulanan bir sistemdir arabuluculuk

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar ise yaptığı konuşmada, “Bugün burada 7.sini düzenlemiş olduğumuz Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Konulu Farkındalık Yaratma Toplantısında Antalya’da olmaktan dolayı ayrıca mutlu olduğumu ifade ediyorum. Arabuluculuk dostane bir çözüm yöntemidir. Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre Dünyada 160 ülkeden fazla ülkede kullanılan bir sistem. Amerika Birleşik Devletlerinde ise yaklaşık 50 yıldır uygulanan bir sistem. Avrupa ilkelerinde ise yaklaşık 40 yıldır uygulanan bir sistemdir arabuluculuk.  Arabuluculuk sistemi bizim tarihimizde geçmişimizde olan da bir sistem. İki esnafımız arasındaki meydana gelen uyuşmazlıkta bir diğer esnafımız arabuluculuğuyla sorunların çözülmesi sistemidir arabuluculuk. Bu anlamda arabuluculuk iki Türk vatandaşının, örneğin iki Antalyalının düşmanlığa düştüğü takdirde dava yoluna gitmeden bu sorunları nasıl çözebilirimin cevabıdır.” dedi.

 

Katılımcılara arabuluculukla ilgili kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi

Cumhuriyet Başsavcısı Yargıtay Üyesi İbrahim Ethem Kuriş ve Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı’nın da birer konuşma yapmasının ardından seminere geçildi. Arabuluculuk ve arabuluculuğun pratikteki faydalarına ilişkin bilgilerin verilerek arabuluculuk hakkında doğru bir bilincin oluşturulmasının amaçlandığı seminerde Türk Hukuk Sisteminde Arabuluculuk ve İş Dünyasına olan Faydaları üzerine Balıkesir Üniversitesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertan Demirkapı tarafından katılımcılara bir sunum düzenlenerek soru ve cevaplarla da konunun pekiştirilmesi sağlandı.